W żywności znajdziemy rodzaje przetworzonych produktów, które powinniśmy ograniczać, a może nawet całkowicie wyeliminować z naszego jadłospisu. Badania nieustannie się rozwijają i pojawia się coraz więcej sugestii dotyczących tego, w jaki sposób przetworzona żywność może działać na nasze zdrowie, a nawet ogólne samopoczucie.

Bardzo często wyszukiwanie informacji w internecie na własną rękę prowadzi do rozległej dezinformacji. Dobrze jest jednak wyłuskać konkretne informacje na temat tego, czym tak naprawdę jest wysoko przetworzona żywność, aby mieć pewność co do tego, czy faktycznie zrozumieliśmy ten termin. Kiedy już dobrze zrozumiemy ten termin, możemy przejść do odciążenia naszej diety od tych pokarmów. Zwróćmy uwagę na kilka produktów, które powinny zostać całkowicie usunięte z naszej diety.

Cukry dodane – postaraj się zminimalizować ich spożycie

Pamiętajmy o tym, że pod postacią cukrów dodanych kryje się naprawdę mnóstwo różnorodnych produktów, które niekoniecznie są dla nas zdrowe. W cukrach dodanych znajdziemy nie tylko syropy glukozowe i fruktozowe. Znajdziemy tam różnego rodzaju słodziki, które mogą przyczyniać się do zaburzania pracy gospodarki naszego ciała. Słodziki są dziś preferowane przez wielu producentów tworzących żywność, ponieważ są prostsze w przechowywaniu, utrzymują wilgoć w pożywieniu i przede wszystkim w hurtowej ilości można je pozyskać o wiele taniej od cukru.

Słodziki lub wysoce przetworzone cukry, których powinniśmy unikać, znajdziemy przede wszystkim w kolorowych płatkach śniadaniowych. Takie cukry i słodziki są również obecne w niemal każdym napoju słodzonym, który znajdziemy na dzisiejszym rynku. Sztuczne cukry są do siebie bardzo podobne chemicznie, jednak w zależności od tego, jak bardzo zostały przetworzone, będą różnie wpływały na nasze organizmy. Zazwyczaj stężenie fruktozy w sztucznych cukrach jest o wiele wyższe od typowego cukru stołowego.

Najwięcej takich cukrów dodanych znajdziemy w dzisiejszych czasach w napojach energetycznych i napojach sportowych, które mają za zadanie nas pobudzić i dodać nam energii. W Stanach Zjednoczonych Ameryki napoje z cukrem stały się tak popularnym i szeroko dostępnym źródłem energii, że wielu dorosłych spożywa je nawet codziennie. Zgodnie z obliczeniami niektóre instytuty oszacowały, że spożycie wśród takich napojów pokrywa około 30% zapotrzebowania energetycznego przeciętnego Amerykanina.

Nie powinno nikogo zdziwić, że regularne spożywanie takich produktów zwiększa ryzyko cukrzycy, chorób serca, wątroby i nerek. Niektóre z najnowszych badań sugerują, że przetworzone cukry dodawane do napojów mogą również wpływać negatywnie na florę bakteryjną naszych jelit. Niewydolna flora bakteryjna jelit to z kolei niebezpieczeństwo dla zdrowia całego naszego organizmu. Zbyt mało pozytywnych bakterii w jelitach przyczynia się do zmniejszenia odporności na choroby.

Im częściej korzystamy z pełnoziarnistej mąki, tym lepiej

Rafinowane ziarna są przetworzonymi odmianami mąki i różnych zbóż. Wiele dzisiejszych produktów zawiera w sobie mnóstwo wysoce przetworzonych rafinowanych ziaren. Rafinacja ziaren polega na tym, że w mechaniczny sposób usuwa się zarodek ziarna oraz część błonnika ze składnikami odżywczymi. Pozwala to o wiele łatwiej przechowywać ziarno. Jest mniej podatne na pleśń i wilgoć. Otręby i zarobek to najbardziej odżywcze elementy ziarna, które zostają usunięte podczas przetwarzania. Z tego powodu przetworzone ziarno po procesie rafinacji może zachować całkiem sporą wartość energetyczną, czyli dużo kalorii, jednak będzie miało o wiele mniej witamin i minerałów oraz błonnika od nieprzetworzonego ziarna.

Oszacowano, że w procesie rafinacji ziaren niektóre firmy mogą usunąć ze swoich produktów mnóstwo fitoskładników oraz nawet 20% odżywczego i dobrze przyswajalnego w organizmie białka. Aby nadrobić straty w procesie rafinacji, firmy bardzo często starają się dodawać chemicznie skomponowane składniki do swoich produktów, które miałyby potencjalnie zwiększyć ich wartość odżywczą. Warto tutaj zaznaczyć, że sztucznie dodane witaminy i minerały do przetworzonej żywności są oddzielonymi związkami, które nie są wchłaniane przez organizm tak dobrze, jak w przypadku spożywania minerałów i witamin z naturalnej nieprzetworzonej żywności.

Rafinowane ziarna pozwalają organizmowi na szybszy rozkład, co zazwyczaj powoduje szybszy wzrost poziomu cukru we krwi. Ten nadmiar cukru we krwi musi być metabolizowany przez wątrobę, z kolei musimy liczyć się z tym, że regularnie dostarczany do organizmu nadmiar cukru będzie zamieniany przez nasze ciało na tkankę tłuszczową. Rafinowane węglowodany zgodnie z wieloma badaniami promują otyłość i są odpowiedzialne za liczne choroby serca w rozwiniętych społeczeństwach.

Więcej o zbilansowanej diecie znajdziecie w artykule https://www.aktualne.pl/czy-w-zbilansowanej-diecie-jest-miejsce-na-tak-zwana-przetworzona-zywnosc/